Leírás
Az inulin Sosa,egy fruktán (fruktózmolekulák polimerje), amely általában bizonyos növények, például a bojtorján, cikória, gyermekláncfű gyökereiben, gumóiban és rizómáiban található, mint tartalékanyag. Az élelmi rostok részét képezi. Nevét az 1804-ben elsőként izolált növényről, a Helenium Inula heleniumról kapta).
Az inulint keményítőszerű tulajdonságai miatt használják az élelmiszer-feldolgozásban (megjegyzendő, hogy az inulin az európai jog szerint nem élelmiszer-adalékanyag).
Az inulin a liszt helyettesítésére használható, íztelen és nagyon zsírszerű állagú. E tulajdonságok mellett érdekes megjegyezni, hogy az inulin metabolizációja 1,5 kcal-t biztosít.
Ezért számos termékben, különösen a tejtermékekben és a fagylaltokban az inulint a zsír helyettesítésére használják.
Az a tulajdonsága, hogy sok vizet visszatartó gélt képez.
Felhasználás: 70°C-on folyadékban feloldva a teljes feloldódás érdekében. Miután a folyadékban van, 2 órán át 5°C-on kell hagyni, hogy megfelelően működjön, majd lefagyasztható. Termikusan feloldható 35 és 40°C között.
Adagolás: 50-200 gr/kg folyadék
Felhasználási javaslatok: helyettesíti a zsírokat habokban, fagylaltokban és krémekben.
Mennyiség: 500 gr.